A legolcsóbb szerver - a doboz

Szeretnék egy szervert itthonra központi tárolónak, amin a saját itthoni projektek futnak, és amivel a gépek között meg tudnék osztani fájlokat anélkül, hogy pendrive-al kellene ide-oda futkároznom, vagy hálózaton keresztül kellene mappákat megosztanom. A lehető legolcsóbb még működő megoldásra gondoltam, ami átlépi az USB2 sebességét, szóval tudnia kell vagy SATA2-t vagy USB3-t és persze gigabites adatátvitelt. Sebességben ami megfelel nekem az a 100MB/s feletti olvasás, és a 60MB/s körüli írás. A határa a gigabites kapcsolatnak 120MB/s, szóval ezek beleférnek. A wifi nem volt szempont, mert úgyis a modem mellé kötöm be a szünetmentesre. A RAID sem volt szempont, mert ami lényeges, arról úgyis külön csinálok backup-ot.

A doboz 

Az adathordozókon kívül ehhez természetesen szükség van valamilyen elektronikára, amin a szoftverek futhatnak, illetve amihez hozzá tudom csatolni az adathordozókat. Volt néhány szóba jöhető dolog, amiket menet közben fedeztem fel. Haladjunk hát ugyanebben a sorrendben.

ZyXEL NAS-ok

Az első az olcsó NAS-ok voltak. Ezeket meg lehet próbálni átprogramozni, vagy esetleg egy saját megoldással a fájlrendszert használni velük event storage-nek, pl file append-el. A ZyXEL márka, amit sokan ajánlottak, hogy jó ár-érték arányban.


A ZyXEL NSA310S 15.000 Ft-ba kerül (innentől 15k a rövidség kedvéért), van neki egy SATA2-es csatlakozója és gigabites adatátvitelt is tud. A célnak teljesen megfelelne, ha nem tetőzne 40 MB/s-nél a sebessége. Valószínűleg ezen megfelelő beállításokkal lehet húzni a PogoPlug v4-hez hasonlóan, hogy az olvasás elérje a 70 MB/s-et, ha mindenképp ilyet szeretne valaki. Egy Marvell Kirkwood 88f6281 ARMV5 processzor hajtja 1.2GHz-en, van neki 256MB RAM-ja ami elegendő egy konzolos Linux-nak, egy adatbázis- és egy HTTP szervernek.


Eggyel nagyobb testvére az NSA320S, ami 22k. Nagy eltérés nincs az előzőhöz képest, annyi, hogy a memória 512MB-ra nőtt és két 3.5"-os merevlemez belefér ezért az árért. Az adatátviteli sebesség ennél már 75/60 MB/s körül van alapból. Eggyel későbbi verzió az NSA325, ami már 95/65 MB/s-os sebességet tud, van benne ugyanúgy két SATA és bónusznak egy USB3 csatlakozó, illetve egy az előzőeknél gyorsabb, 1.6GHz-es processzor. Szóval minden igényemet kielégíti.

Lehet tenni a ZyXEL-ekre Arch Linux-ot, ami a Kirkwood processzoros kis kütyüket általában elég jól megtámogatja, így van lehetőség adatbázis és HTTP szerver telepítésére is, ha valaki túl akar lépni a fájlok tili-tolizásán. Az ára körülbelül 30k. A ZyXEL tehát egy nagyon jó megoldás lenne a problémáimra elfogadható, de nem biztos, hogy a legolcsóbb áron. Így tovább kerestem, hátha van ennél jobb megoldás is.

Modem vagy Router USB3 támogatással

Következő tippem, amit kaptam, hogy a jobb routereken manapság már van USB3, amire rá lehet tenni egy nagyobb pendrive-ot, és így alap NAS funkciókat ki lehet csikarni a routerből. Sajnos az én régi Cisco Linksys routerem még nem ez a kategória. Kaptam mellé nemrég a UPC-től egy új modem-et, úgyhogy csak jel erősítésre használom már, hogy a kertből is lehessen netezni, mert a modem jobban ellátja a wifi funkciót is. A modem-en van egy USB csatlakozó, de nincs támogatás rá, így az nem jó semmire. Egy jó router 20k feletti összeg, és mivel a mostani modemmel meg vagyok elégedve egyéb tekintetbe, ezért úgy döntöttem, hogy nem veszek egy router-t feleslegesen, és inkább a szükséges NAS és szerver funkciókra koncentrálok. Azért gyorsan átfutottam a témát.

Az jött le, hogy 20-25k körül már lehet kapni jó USB3-as routereket.
A legolcsóbb USB3-as router az árukereső szerint az ASUS RT-N18U. Ezt 20k-ért meg lehet kapni. Sajnos a review szerint, amit olvastam és több fórum szerint is csak 40MB/s-re képes maximum és általában 20MB/s-el döcög USB3 ide vagy oda. Ez messze van attól, amit én várok a kütyütől. Nehéz megmondani így látatlanban, hogy mi limitálja ennyire, az én szempontomból nem is lényeges, lapozzunk.

NAS adapter

Azon felbuzdulva, hogy az USB3-al is el lehet érni ugyanazokat a funkciókat, amit SATA2-vel, gondoltam utánajárok, hogy vajon léteznek e USB3-ra alapozó adapterek, amik szimplán átalakítják az USB kapcsolatot hálózati kapcsolatra. Valami ilyesmire gondoltam:

Az egyik végére rádugnék egy pendrive-ot, a másikat meg bedugnám a modembe. Ha léteznek routerek, amik USB3-at támogatnak, akkor gondoltam ezzel sem lehet gond. A valóságban azért bonyolultabb a dolog. Gyanítom, hogy szükség van driver-re, amivel illeszteni lehet a pendrive-ot a rendszerhez, illetve szükség van valamilyen szerver megoldásra, ami interface-t ad a fájlrendszerhez és persze támogatásra többféle fájlrendszerhez. Nem tudom, hogy mindezt meg lehet e csinálni egyetlen chip-en, ami tiszta sor, hogy eddig még senkinek nem sikerült. A fenti eszköz is csak vezetékes netet oszt meg USB-s eszközökkel.

A NAS adapterre kidobott nem oda illő termékeket is a google.


Ezek egy része USB HUB és USB - ethernet adapter egyben. Ezek ugyanúgy USB-s net kapcsolatra jók, mint a fenti eszköz, vagy mondjuk egy USB-s wifi adapter. Jelentőségük nem sok van az én szempontomból. Amelyik single board computerben van USB3, abban van gigabites hálózati csatlakozó is meg még egy csomó minden, így alkatrésznek sem tudom használni ezeket az adaptereket.

A másik része ténylegesen azt csinálja, ami nekem kell, ezek integrálják a single board computer-es részt egy project box-ban. A fenti egy tipikus példa az Amazon-ról. Sajnos általában csak USB2-t támogatnak, mivel 2010 környékén vagy azelőtt készültek, amikor az USB3 még csak kezdett elterjedni. Körülbelül 15-30k között vannak ezek az eszközök, nem éri meg megvenni őket. 2010 óta eltolódott a Cloud Storage irányába a piac, és NAS helyett inkább a neten tárolják sokan az adataikat. Ez odáig ment, hogy már az oprendszerrel is települ a OneDrive például a Windows 8.1 esetében. Azóta inkább Personal Cloud Storage Device néven futnak ezek a dedicated NAS-nál olcsóbb eszközök, és külön DropBox szerű szoftver és online tárhely is jár hozzájuk, szóval egy komplex szolgáltatáscsomagot nyújtanak szemben egy egyszerű mini NAS-al. Ezért az ilyen jellegű eszközöket külön tárgyalom.

Single Board Computer

Ha már szóba került, muszáj megemlíteni a single board computereket. Alább látható egy neves képviselőjük a Raspberry PI.
Az olcsó SBC-k, mint például az Arduino (10k) vagy a Raspberry PI (15k), nem támogatják jelenleg sem a SATA2-t, sem az USB3-at.

A drágábbak, mint pl a fent látható SunFounder Cubieboard v3 (30k) már fel vannak vértezve minden jóval, de azok többe kerülnek, mint egy jó ZyXEL NAS, és nem biztos, hogy pl HDMI kimenetre és 2GB RAM-ra, szükségünk van, ha csak adat tárolást szeretnénk egy kis forgalmú szerveren. Még az olcsóbbakból összerakva is valószínűleg többe kerülne egy így összerakott NAS, mint egy gyári. Eleddig nem találtam olcsó USB3-as vagy SATA2-es SBC-t, szóval jelenleg ez sem jöhet szóba. Talán a jövőben változik a helyzet, és az Arduino vagy az RPI meg fogja támogatni a gyors adatátvitelt. Addig érdemes várni, ha valaki ilyesmit szeretne használni.

Personal Cloud Storage Device

A legizgalmasabb eszközök a már említett NAS adapterből továbbfejlesztett Personal Cloud eszközök. Ezek egy része már szerepelt a NAS adapteres listán, más részükről például itt találni review-ot. Dunát lehetne rekeszteni velük, megtalálni viszont nem volt egyszerű őket. Amíg a google nem tud szemantikus keresést, és nem vázol fel nekünk egy linked data graph-ot a témában, addig sajnos vagy szerencsére muszáj cikkeket olvasgatni, hogy bejárjunk egy-egy témát és megismerjük a szakkifejezéseket.
A PogoPlug v4 alighanem a legizgalmasabb eszköz a mai cikkünkben. Itthon sajnos nem kapható, de Amazon-ról és eBay-ről lehet rendelni 19$ körüli áron, ami a 22 Eurós vám és ÁFA mentes határ alatt van, így tényleg megkapjuk 5-6k körüli áron szemben mondjuk a ZyXEL NSA310S-el, ami 3x ennyibe kerül. Tudni bizonyos szempontból többet tud. Van rajta USB3 csatlakozó is a SATA2 csatlakozó is. SD kártya foglalat szintén van, de az lassú BUS-on van, szemben a másik kettővel, szóval nem érdemes használni. Amiben kevesebb a PP4, mint a ZyXEL NSA310S, hogy 256 helyett csak 128MB memória van benne, és az 1.2GHz-es Kirkood processzor helyett csak 0.8GHz-es Kirkwood hajtja. Egyéb iránt ugyanúgy támogatott Arch Linux által. A 128MB memória nem limitál ha NAS-nak és kis forgalmú adatbázis, esetleg HTTP szervernek használjuk, viszont érdemes erősen optimalizálni rá, és a felesleges dolgokat lefaragni, mert mégse 256MB-ról vagy többről van szó. Egy konzolos Linux kb 10-15MB-ot eszik meg ebből. A maradék az adatbázis szerveré és a webszerveré lehet, illetve a fájl műveletekre használható fel. Be kell osztani, de azt mondják sok fórumban, hogy ilyen célra pont elég, és nem szokott elfogyni. Ami már nagyobb probléma, hogy a netes adatküldés ugyanúgy, mint az Asus routernél és az alap beállítású NSA310S-nél, körülbelül 40 MB/s körül tetőzik, ami nem elfogadható. Ami a problémát okozza, az a processzor alacsony órajele. Kicsi konfigurálással el lehet érni a 70 MB/s-os olvasást és a 40 MB/s-os írást, ami még mindig az ingerküszöböm alatt marad. Összehasonlítva ez körülbelül az NSA320S szintje, ami 4x annyiba kerül, mint a PP4. A CPU-t azt írják csak forrasztgatással lehetne húzni, és nem ajánlott, főleg annyi elektronikai ismerettel, mint amivel én rendelkezem. Lehet még RAID5-re kötni 3 merevlemezes doboz hozzácsatolásával, azzal 85/30 MB/s-et lehet elérni. A párhuzamos olvasások valamivel gyorsabbak, cserébe a párhuzamos írások lassabbak. Ez nálam nem megoldás.

A tuningolós cikket író srác azt javasolja, hogy várjuk ki, amíg kijön a 4.2-es Linux kernel az Arch Kirkwood-hoz, mert abban lesznek olyan újítások, amik felgyorsítják a gyenge CPU-val és kevés memóriával történő I/O műveleteket bizonyos fájlrendszerekre. Ez talán hozhat annyit, hogy elérjük vele a 100 MB/s-es olvasást, és a 60 MB/s-es írást, remélhetőleg a RAID5 használata nélkül. Ha mégsem hozna annyit, akkor érdemes körülnézni még a piacon egy fokkal drágább (30k körüli) NAS-ok vagy Personal Cloud eszközök terén.

Ha elég az USB2, például backup célra, akkor érdemesebb a PogoPlug v4 helyett a kistestvérét a PogoPlug Mobile-t megvásárolni. Ez gyakorlatilag ugyanolyan felépítésű, csak USB3 és SATA2 csatlakozók helyett USB2-es csatlakozó van csak rajta. Nemrég még 7$ (2k) volt az Amazonon, most felment az ára 10$ fölé (3k). Még így is messze a legolcsóbb hálózati megoldás backup készítésére, szóval megéri megvenni. Ha nem sikerül javítani jelentősen a PP4 sebességén, akkor érdemes megfontolni, úgy, mint alternatívát is olyan projekteknél, amelyeknél nincs szükség nagy adatátviteli sebességre.

Konklúzió

Én személy szerint biztosan fogok vásárolni legalább 2db PP Mobile-t, egyrészt mert röhejesen olcsó, másrészt meg kipróbálni, hogy szervernek mennyire alkalmas. Elképzelhető, hogy nekem ez is elég bizonyos célokra. Ha a PP4-et sikerül felturbózni az új kernellel, akkor olyat is biztosan veszek egyet. Ha nem, akkor valószínűleg valami erőteljesebbet választok, addig meg kihúzom a PP Mobile-al, amíg kiválasztom, hogy pontosan mit. Írni fogok még a témához kapcsolódóan az adathordozókról is, illetve egy kicsit mélyebben beleásom magam a single board computerek és personal storage eszközök világába, hátha találok még valami érdekeset.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése