Könyvajánló - Robert C. Martin: Clean Code

Szeretnék írni hamarosan egy clean code-ról szóló cikket, viszont előtte még van pár könyv, amit mindenképp elolvasok, hogy növeljem a tudásom a témában.

Ez egy alapmű Robert C. Martin tollából, a clean code elvét mutatja be. Ennek a könyvnek a legfontosabb alapvetése, hogy mi programozók szerzők vagyunk, az olvasóink pedig azok az emberek, akik a mi kódunkat felhasználják, átalakítják. Akár még az is előfordulhat, hogy mi térünk vissza ugyanahhoz a kódhoz huzamosabb idő elteltével. Ezért nagyon fontos, hogy az általunk írt kód átlátható legyen, és pusztán az osztály-, metódus- és változónevek áttekintésével meg tudjuk mondani, hogy mit csinál a program, aminek a forrását olvassuk. A könyv számos olyan technikát tartalmaz, melyek nagy segítségünkre lehetnek az átláthatóság fenntartásában.


Szitén egy Robert C. Martin könyv. Egyelőre kevesebbet tudok róla, mint a Clean Code című könyvéről, mivel még nem kezdtem bele az olvasásába. Ez a könyv számomra azért érdekes, mert elég keveset tudok arról, amit úgy neveznek, hogy programming principles. A tervezési mintákkal már tisztában vagyok, viszont ezek közül a tervezési alapelvek közül csak a single responsibility az, amit ismerek, és próbálok átültetni a gyakorlatba. Érdemes ezekkel az alapelvekkel megismerkedni, mert a későbbiekben, ha jobban ráfekszik az ember a TDD-re, akkor biztosan nagy hasznuk lesz.

2 megjegyzés:

 1. A Tiszta kod cimu konyvet en is olvastam, csak ajanlani tudom. Bar en magyarul olvastam, ami sokat segitett es eleg jo lett leforditva, mindossze a tordelese pocsek lett

  Udv
  Sanyi

  VálaszTörlés
 2. Régebben én is olvastam magyarul szakmai könyveket, a design patterns meg is van a polcon, viszont rá kellett jönnöm, hogy jobb, ha angolul ismerem a szakszavakat. Angolul az egész világon lehet keresni egy-egy kifejezésre, míg szép hazánk nyelvén csak az itthoni oldalakra kapok találatot.

  Egyébként a Clean Code-os cikket nem rég kezdtem el, mondjuk még a könyv harmadánál sem járok, de már most össze kell foglalnom néhány dolgot, hogy ne felejtsem el. Elég kemény vállalkozás 5-10 oldalban összefoglalni 500-at, de megpróbálom. :-)

  VálaszTörlés